Запознайте се с 10 грешки при готвене, и се научете как да ги избягвате

Грешка №10: Прекаленото месене

Освен ако рецептата специално ви казва да месите силно, винаги месете теста леко и внимателно, особено когато правите тесто за бързо втасващ хляб и мъфини, или когато омесвате месо за руло "Стефани" или кюфтета — просто го правете, докато съставките се смесят помежду си, тъй като прекаленото смесване води до твърдост.

Грешка №9: Да не оставяте меса и определени ястия да отлежат

Няма спор, ястието изглежда чудесно и нямате търпение да го вкусите. И все пак оставете месото и печените ястия (от рода на лазаня) да поотлежат няколко минути, след като излязат от фурната. За месото това означава, че соковете ще останат вътре в него (вместо да потекат по плота); за многослойните печени ястия това означава, че слоевете ще се захванат един за друг, вместо да се хлъзгат.

Грешка №8: Рязане на месо по нишките

Следващия път, когато разрязвате стек, погледнете повърхността му. Би трябвало да видите някои дълги "нишки", преминаващи през него. Режете перпендикулярно (не успоредно!) на тези нишки, и твърдият, неподатлив стек като по чудо се превръща в мек и лесен за сдъвкване.

Грешка №7: Използване на тъп нож

По-вероятно е да се порежете с тъп нож (защото той се изплъзва по-лесно от острия), също така е по-вероятно да се просълзите при рязане на лук; тъпите ножове не са от най-приятните неща. Острете ножовете си поне няколко пъти годишно — ще усетите огромна разлика.

Грешка №6: Поставяне на мокра храна в тиган

Подсушете храната с хартиена кърпа, преди да я обгаряте в тигана — това е тайната на готвачите да превръщат нарязаните продукти от цвъртящи сиви парчета в златисти хрупкави вкусотии. 

Грешка №5: Недостатъчно подправяне

Не се бойте от солта. Поръсването с готварска сол само засилва вкусовете, което позволява на храната да има по-характерен, индивидуален вкус.

Грешка №4: Не-дегустиране в движение

Пробвайте храната си през целия процес на готвене, коригирайки вкуса й в движение. Така ще имате по-добър контрол над завършения продукт и ще се научите как готвенето променя вкуса на храната. 

Грешка №3: Неизчитане на рецептата.

Не спорим - винаги има място за импровизация и замяна на съставки. И все пак, за ваше собствено благо, направете си труда да изчетете рецептата докрай, преди да започвате да готвите, така че поне да сте наясно какво предстои.

Грешка №2: Препълване на тигана

Когато добавяте храна в тигана, температурата извън него е по-ниска, което означава, че храната е по-вероятно да се готви на пара - и да изглежда сива, вместо да придобие златистокафяв загар. Оставете на храната си пространство да диша!

Грешка №1: Страх от високи температури

За перфектна златистокафява коричка върху стек или парче месо, оставете тигана да се нагорещи добре, преди да добавите олио; после оставете и олиото да се нагорещи, преди да добавяте храната.