Майсторите готвачи обичат билките и подправките

Коя е една от най-големите разлики между добрия готвач и отличния готвач?

Майсторите готвачи обичат билките и подправките и знаят как да ги използват. Но нека си кажем истината в очите — боравенето с тези подправки и билки на моменти изглежда направо плашещо. Не само че имате различни видове билки, от които да избирате, но и трябва да решите дали желаете пресни или сушени.

За да започнем обучението ви в правилното използване на билки, ето седем съвета, които да усвоите още сега.

Знайте кога да използвате пресни и кога - сушени билки

Когато използвате билки — пресни или сушени — всичко е въпрос на време. Моментът, когато ги добавяте към ястието, е най-важният фактор за избора между прясно и сушено. Сушените билки са най-подходящи за моменти, когато ястието още се вари, докато пресните е най-добре да се поставят накрая. Естествено, понякога можете да заменяте, което означава, че трябва да използвате приблизително 1 1/2 пъти количеството пресин подправки в сравнение с дозата сушени. 

Научете трите трика за билкова градина на закрито

Вода, светлина и температура — съобразявайте се с тези три фактора, и кухненската ви билкова градина със сигурност ще процъфтява. В идеалния случай повечето билки имат нужда от поне 6 часа слънчева светлина дневно. Те също така трябва да се държат на топло (18°-23° C), и ако въздухът в къщата често е сух, уверете се, че ги напръсквате с вода от време на време, извън поливането. 

Овладейте шифонадата

Виждали сте тънките ивички босилек в ресторантски салати и супи, но знаете ли как да ги правите у дома? По-лесно е, отколкото бихте очаквали. Просто навийте няколко листа на цилиндър и режете напречно на рулото от листа, за да получите лентички. 

Научете се да обичате сушените билки

Някои готвачи може да бърчат нос при вида на сушените билки, предпочитайки пресни при всякакви случаи, но ако знаете как да ги използвате, сушените билки понякога са най-подходящи за вашето ястие. Основата на успеха е да зареждате редовно с нови сушени билки, и за допълнителен вкус да ги стривате между пръстите си, което освобождава маслата, останали в листата. 

Разбирайте понятията

Знаете разликата между "нарязан на ситно магданоз" и "магданоз, ситно нарязан", когато четете списъка с продукти в рецепта? Първото означава, че трябва първо да нарежете магданоза, преди да го претеглите, докато второто означава първо да го претеглите и после да го режете. Звучи ви сложно? Добрата новина е, че с листни билки като магданоза ще получите приблизително едно и също количество, така че не притеснявайте прекалено за реда на боравене с билките. 

Обикнете зехтина

Не само че зехтинът ще спомогне да избегнете потъмняването, което може да се получи при замразяването на билките във вода, но и той означава, че можете да добавите билките директно в ястието, което готвите. Просто пуснете кубчето със замразена комбинация от зехтин и билки в супа, яхния или вегетарианско ястие. Само се уверете, че сте надписали кои подправки има в камерата на хладилника. 

Махайте стъблата по правилния начин

Има две основни категории билки — такива с дървесни стъбла и такива с меки стъбла — и те изискват различни техники, когато става дума за отделяне на листата. За дървесните стъбла стиснете здраво с ръка и прокарайте пръсти в обратната посока на тази, в която растат листата; за меките стъбла, стиснете листата близо до основата и ги откъснете. Не изхвърляйте стъблата — те могат да се използват за овкусяване на супи или бульони.