Настъргването на зеленчуци не е нещо ново

Настъргването на зеленчуци не е нещо ново — стържем моркови и зеле за колсло, тиквички за мъфини — но вероятно бихте си задали въпроса защо и дали въобще някой би настъргал домат?

Простият отговор е, че настъргването на доматите е най-бързият и лесен начин едновременно да обелите и направите на пюре домат, но има и още няколко допълнителни причини.

Пропуснете бланширането и блендера.

Настъргването на цели домати на класическо ренде едновременно премахва кората на домата и го превръща в зърнесто пюре. Беленето на цял домат някога означаваше да слагате голяма тенджера с вода да кипне, да правите ледена баня, да бланширате бързо доматите в горещата вода, да ги охладите и после да ги белите.

Естествено, назъбена белачка би се справила със същата задача не по-зле, но настъргването на доматите е отлично решение за случаите, когато нямате голяма тенджера или гореспоменатата назъбена белачка. 

Направете тартини.

Няма нищо, което да носи по-голямо удовлетворение от сочен, зрял домат върху филия хляб. Хлябът попива от сока на домата, създавайки полутечен слой, преливащ от вкус.

Французите наричат това "тартина", а американците "тост". Настърганата вътрешност от домата има почти желеобразна консистенция, която е перфектна за топинг върху препечено хлебче. 

Забъркайте бърз сос.

Настържете домати, хвърлете ги в гореща тенджера с паста и парче масло, разбъркайте и яжте. Това е едно от най-добрите лесни ястия, на които можете да се наслаждавате през цялото лято.

Можете също да размажете настъргани домати върху тесто за пица за бърз пица сос — особено вкусен на пица на грил. 

Използвайте като пюре.

Ако имате големи количества домати, перфектен вариант е да ги направите в голямо количество доматено пюре и да ги замразите. Но ако имате един-два домата и рецепта, която изисква една (400 г) консерва доматено пюре — настържете тези домати и ги използвайте. 

Разбийте във винегрет.

С настъргани домати се получава невероятен винегрет. Разбийте доматите с щедра доза зехтин и малко червен винен оцет и подправете с малко сол и пипер, и получавате най-добрия възможен летен салатен дресинг — сериозно, той прави салатата айсберг невероятно апетитна.