Aко пиете вино в умерени количества, това ще подобри живота и вашето здраве в много аспекти

Естествено прекомерната употреба може да бъде опасна.

Освен това благодарение на виното са взети и доста лоши решения.

Но ако пиете вино в умерени количества, това ще подобри живота и вашето здраве в много аспекти.

Ето някои изненадващи ползи от пиенето на вино:

Намалява риска от деменция

Умерените консуматори на вино е с 23 % по-малко вероятно да развият деменция, според изследователи Медицинския център на Университета Лойола.

Професор Едуард Дж Neafsey казва: „Ние  не препоръчваме на въздържателите да започнат да пият вино. Но умереното пиене, може да бъде полезно.“

Предотвратява заболявания на черния дроб

Пиенето на вино може да намали риска от затлъстяване на черния дроб, въпреки широкоразпространеното мнение, че пиенето води до заболявания на черния дроб.

Все пак трябва да пиете вино. Едно изследване на Калифорнийския университет в Сан Диего, Факултет по медицина установи, че при хората пиещи бира и вино риска от омазняване на черния дроб е четири пъти по-малък.

Умереността е ключът все пак. Твърде много алкохол може да доведе до чернодробно заболяване.

Предпазва от рак на простата

Мъжете които пият четири до седем чаши червено вино седмично, е два пъти по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с рак на простата от тези, които не пият червено вино.

Повишава нивата на омега-3 мастни киселини.

Разбира се, бихте могли да ядете мазна риба, но виното е по-добро от всички останали напитки в повишаването нивата на омега-3 в плазмата и червените кръвни клетки.

Проучване  е установило, че умереният любител на вино има по-високи нива на омега -3 мастни киселини в кръвта си.

По-високите нива на омега-3 мастни киселини могат да ви предпазят от коронарна болест на сърцето.

Предпазва от слънчево изгаряне

Учени от Университета на Барселона са установили, че пиенето на вино може да помогне за намаляване въздействието на ултравиолетовите лъчи и да ви предпази от тежко слънчево изгаряне.

Това е така, защото, когато ултравиолетовите лъчи ударят човешката кожа, те активират реактивни кислородни видове (ROS), които окисляват мазнини, ДНК и други големи молекули, които след това стимулират други ензими, които могат да навредят на кожните клетки.

Звучи сложно, но накратко, флавоноидите във виното инхибират РОС в клетките на кожата, които са изложени на UVA и UVB лъчи.

Предотвратяване на рак на гърдата

Повечето алкохолни напитки може да увеличат риска от рак на гърдата, но изследователи от Cedars Sinai-Medical Center са открили, че червеното вино може да има обратен ефект.

Химикали, открити в семената на червеното грозде намаляват нивата на естроген при жените преди менопаузата, като същевременно увеличава нивата на тестостерон - перфектният коктейл за по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.

Участниците в изследването са пили около 240 милилитра (1 чаша) на червено вино всяка вечер в продължение на един месец. Авторите на изследването съобщават, че яденето на червено грозде ще има същия ефект, но ние ще ви позволим да изберете кой начин предпочитате.

Предотвратяване на диабет тип 2

Инсулиновата резистентност е критичен фактор, който допринася за риска от развитие на диабет тип 2. Китайската академия на науките е открила в един експеримент с мишки, че с ресвератрол може да се подобри чувствителността към инсулин. А вие ще бъдете доволни да знаете, че можете да намерите ресвератрол в кожата на червено грозде, както и в червеното вино. Връзката все още не е доказана при хора, но сме сигурни, че те работят за откриването й.

Предотвратяване на слепота

Кръвоносните съдове в окото може да предизвикат диабетна ретинопатия и свързана с възрастта дегенерация на макулата, но добрата новина е, че червеното вино може да спре  растежа на кръвоносните съдове, според изследователи от Вашингтонския университет по медицина. Ресвератрол, който се среща в червеното вино е съединението, отговорно за спиране растежа на кръвоносните съдове (има го гроздето, боровинките, фъстъците и някои други растения, но това не е важно точно сега).

Забавя процеса на стареене

Въпреки, че монасите са повярвали в продължение на повече от хиляда години в анти-стареещите свойства на виното, тази теория  вече е подкрепена и от науката.

Изседователи от Harvard Medical School са открили, че магическото съединение ресвератрол в червеното вино и ген SIRT1, който също също се намира в червеното вино, определено са полезни за  здравето и спомагат за удължаване на живота.

Предотвратява рак на дебелото черво

Учени от университета в Лестър във Великобритания са докладвали, че ресвератрол, съдържащ се в червеното вино може да има значително въздействие върху намаляването риска от рак. Те открили, че пиенето на две чаши червено вино на ден може да намали вероятността от чревни тумори с около 50 на сто.

Намаляване на риска от депресия

Умереността в пеинето на вино е ключът и тук разбира се, но едно испански проучване е установило, че пиенето на вино може да намали риска от развитие на депресия.

Изследователите открили, че мъжете и жените, които пият две до седем чаши вино всяка седмица е по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с депресия, отколкото тези, въздържателите. Тези, които пият повече от седем чаши на седмица, попадат в категорията на хората с по-голям риск от развитие на депресия, така че имайте едно на ум.

Защита срещу рак на белия дроб и подобряване на белодробната функция

Консумацията на червено вино може да намали риска от рак на белия дроб, съгласно Chun Chao, доктор, който казва, "антиоксидантите в червеното вино може да осигурят защита от рак на белите дробове, особено сред пушачите." (Отказването от тютюнопушенето е разбира се винаги по-добра опция.)

Ако не сте почитател на червеното вино, не се отчайвайте. Изследователи в Холандия са установили, че бялото вино също може да подобри функцията на белите дробове.

Предпазване от увреждания след инсулт

Изследователи от Университета Джон Хопкинс, Факултет по медицина вярват, че ресвератрол съдържащ се в червеното вино повишава нивата на ензим, наречен хем оксигеназа, който е способен да защити нервните клетки в мозъка от увреждане след прекаран инсулт.

Професор Силвен Доре казва, че все още никой не знае дали ресвератрол сам по себе си може да има този ефект, или дали той трябва да бъде придружен от алкохола във виното, за да бъде ефективен.

Но хора, моля ви пийте отговорно и с мярка!