Полезни факти

Водката е алкохолна напитка произвеждана основно от вода и етилов спирт. 

Първата дестилация на ферментирала захаросъдържаща течност в Европа се свързва с името на италианския монах-алхимик Валентиус. В Русия водката се появява в края на 14-ти век, а Петър Велики изобретил „перцовката“, като гарнирал питието си с червена люта чушка. През 1930 г. фамилия Смирнови пристигнали в САЩ с оригиналната рецепта и Америка открила мекия спирт с етикета "Smirnoff".

Водка се прави от ръж, пшеница, ечемик или картофи, и се разрежда с вода и филтрира. За да бъде кристално бистра, напитката се филтрира през филтри от кварцов пясък и активен въглен. Названието ѝ идва от думата „вода“.

При производството на някои видове водка се добавят в малки количества захар, натриев бикарбонат, настойки от билки или от ръжен хляб.

Алкохолното й съдържание най-често е 40°, но достига до 56°.

Изследвания сочат, че умереното приемане т.е. не повече от 50 ml за жени и 100 ml на ден за мъже, на високоалкохолни напитки не вреди на здравето.