Полезни факти

Селърито принадлежи към сем. Umbelliferae, заедно с морковът, резенето, магданозът и копърът. То е двугодишно растение достигащо височина до 30см. В края на стъблата си има малки листенца. Видът му наподобява “архитектурни колони” съединяващи се в долната му част. 

През летния сезон вкусът на селърито е най-приятен вкус и с фин лек аромат, но може да се консумира целогодишно.

В наши дни селърито намира приложение и в медицината. Съдържа големи количества витамин C и редица други активни съставки, укрепващи нашето здраве. Една от тях – Phthalide, активно регулира нивата на холестерола, а Courmarins предотвратява появата на ракови клетки. 

Големите количества витамин C в селърито предпазват организма от простудни заболявания. Доказано е, че витамин C помага при борба с инфекциозните заболявания, което прави селърито любима храна на много хора.