Полезни факти

Репичката е зеленчукова култура произхождаща от Средна Азия. Тя представлява едногодишно тревисто кореноплодно растение спадащо към сем. Кръстоцветни.  

Репичката е студоустойчиво и светлолюбиво растение с дребни кръгли, овални, цилиндрични или конични плодове, бели, розови, червени, виолетови или комбинирани на цвят. Сортовете й се делят на две групи – европейски и китайски. 

Отглежда се успешно както на открито така и в оранжерийни условия. В България масово се отглежда в късната есен и рано през пролетта. Някои от предпочитаните сортове за отглеждане в България са: "Сакса 2", "Софийски превъзходни", "Любими", "Бисер", "Червени с бели опашки" и др.

Има бяло месо със сочна и крехка консистенция. Използва се за консумация в прясно състояние, като най-широкото му приложение е при правенето на пресни зеленчукови салати. 

Репичките се комбинират успешно с говеждо месо, пилешки бульон, по-леки риби, със зеленчуци като моркови, броколи, грах, пащърнак и картофи.

Не са подходящи за термична обработка, тъй като месото се скашква и загубва вкусовите си качества.

Ако искате да подсилите пикантния им привкус, поръсете ги с черен пипер или къри.

Ползи за здравето

Репичките имат високо съдържание на ензими, витамини и минерални соли – калиеви, натриеви, калциеви, магнезиеви. Съставът им включва витамин С (около 15 мг на 100 грама), фолати, витамин В6, рибофлавин, тиамин и минерали,като желязо, магнезий, мед и калций.

Съдържат етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези. 

Пресните репички са добър източник и на антиоксиданти, минерали, витамини и диетични фибри.

В 100 грама репички се съдържат само 16 калории, което ги прави подходящ продукт за отслабване и поддържане на здравословно тегло.

Репичките помагат срещу настинка, грип и вирусни заболявания.

Според изследване на университета в Охайо съдържанието на антоцианин в репичките, който им придава червения цвят, помага за забавяне растежа на туморните клетки при рак на дебелото черво.

Репичките са полезни и за бъбреците. Смята се, че консумацията на репички помага за намаляване натрупването на токсини в кръвта като по този начин се понижава концентрацията им в бъбреците.