Полезни факти

Чаят се приема за най-консумираната напитка в света след водата. Приготвя се чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст и има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус.

Различни разновидности на чая се получават от едно и също растение, макар и понякога да се използват различни сортове, като основната разлика е в начина на обработка на листата. Съществуват 6 основни разновидности на чая - бял, жълт, зелен, улун, черен и пуер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улун и черният чай. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението. Зеленият, белият и черният чай се получават от едно и също растение (Camellia sinensis или Camellia assamica), но технологията при производството им се различава главно по степента на допуснатата ферментация.

Чаят лесно поема околните миризми и аромати и затова начинът, по който той се опакова и съхранява, има силно влияние върху запазването на неговото качество. Черният чай има по-дълъг срок на годност, отколкото зеленият чай. 

Чаят запазва своята свежест, когато се съхранява на сухо, хладно и тъмно място в херметичен съд. Черният чай, насипан в торби и съхраняван в запечатани непрозрачни контейнери може да се запази в продължение на две години. Зеленият чай губи свежестта си по-бързо, обикновено за по-малко от една година.

Чай се нарича също напитката, приготвена от различните части на други растения (цветове, листа, плодове). Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства.