Петровден

На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден. На тази дата отбелязваме и деня на св. апостол Петър, наречен Върховен апостол, както и на св. апостол Павел.
Денят се определя и като край на двуседмичния пост, наричан "петровски" пост. От този ден нататък се отговява с тазгодишно петровско пиле, което се сервира сварено и намазано с червен пипер.
На Петровден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат първите ябълки „петровки“.

Празникът в много български селища се отбелязва със сбор.

Традиционната храна за празника включва: Прясна пита – с мая, не със сода, Баница с масло и сирене, Тиквеник, специалното ястие, приготвено с прясно сирене и мляко Бял мъж или Белмъш. Белмъш може да сервирате с мед, петмез или любимото ви сладко като десерт. Нетрадиционната комбинация от кокошка с джанки също често се приготвя в някои краища на България.