Вита баница с яйца и сирене
минути
порции
сложност
Съставки
- 40 г краве масло
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. кисело мляко
- ч.л. сол
- 1 щипка сода
- 20 г мая
- 500 г брашно
- 250 мл вода
-
За плънката:
- 400 г сирене
- 4 яйца
Начин на приготвяне
-
Маята се размива във водата. Прави се кладенче в пресятото брашно, изсипва се маята разтворена в оцета, добавят се содата, киселото мляко, солта и маслото.
-
Замесва се хомогенно тесто и се разделя на 5 топки. Покриват се с кърпа и се оставят да си починат за 30 минути.
-
Плънката се приготвя като се смесват всички продукти за нея.
-
Всяка топка се разточва на възможно най-тънка кора. Отгоре се разпределя от плънката и няколко бучки масло. Така се приготвят всички кори.
-
Приготвената кора се навива на руло и се нарежда в намаслена тава. Около нея се подреждат останалите. Завитата баница трябва да си почине за още 15-20 минути.
-
Преди да се сложи да се пече домашната вита баница се намазва с малко мазнина.
-
Пече се в предварително загрята фурна, на 200 градуса.
-
След като се изпече баницата се намазва с малко масло и се покрива с кърпа, за да се запари леко.