Великденски кифлички
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Млякото се сварява, маха се от котлона и се слага маслото. Оставя се да се охлади до стайна температура.
-
Смесват се 500 г брашно, солта, захарта и маята. Прави се кладенче в центъра и се слагат топлото мляко и яйцето. Разбърква се с дървена лъжица, докато вече може да се меси с ръце.
-
Изважда се на набрашена повърхност и се омесва добре. Трябва да стане гладко и еластично. Слага се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса.
-
Както тестото е още в купата, се слагат стафидите, портокаловата кора, ябълката (обелена и ситно нарязана) и канелата. Омесва се още един път заедно с тези продукти. Оставя се да втаса за още 1 час, покрито с добре намазнено фолио, за да не хване коричка.
-
Тестото се разделя на 15 парчета (около по 75 г всяко). Правят се на гладки топчици, като се търкалят на набрашнената повърхност. Нареждат се в една или две тави, покрити с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Оставят се за още 1 час, отново покрити.
-
Фурната се загрява на 200-220 С. Останалото брашно се смесва с водата – това е сместа за кръстовете. Пастата трябва да е гъста. Слага се в пош или шприц, правят се по два разреза във формата на кръст във всяка кифличка и се напълват с брашнена паста.
-
Пекат се за 20 минути на средното ниво във фурната.
-
Сладкото се загрява леко на котлона, кифличките се намазват с него и се оставят да изстинат.