Великденски ефектни сладки
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 щипка сол
- 50 г маргарин
- 100 буркан сладко
- 100 г течен шоколад
- 3 пак. шушулка ванилия
- 400 г захар
- 100 г орехови ядки смлени
- 1 бр. портокалова кора
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 250 мл краве прясно мляко
- 100 мл олио
- 2 бр. яйца
Начин на приготвяне
-
От всички продукти се замесва меко и гладко тесто, като яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавят млякото, портокаловата кора, ванилията, содата, солта, маргаринът (разтопен, за да станат хрупкави), олиото и ореховите смлени ядки.
-
Тестото се оформя и се разточва на тънък пласт, от който се изрязват различни формички.
-
Ефектно е да се изрежат два кръга, като на единия от тях се пробиват няколко дупки, за да може след изпичането и при слепването да се вижда пълнежът им. Или различни други формички.
-
Вече оформените сладки се подреждат в тава и се пекат на 250 С в предварително загрята фурна, като се наблюдават, защото стават готови за кратко време (1-2 минути).
-
Слепват се със сладко, шоколад или крем по желание.