Ванилени бухтички
минути
порции
сложност
Съставки
- 200 мл олио
- 600 г брашно
- 2 яйца
- 2 пак. шушулка ванилия
- ч.л. сол
- 1 ч.ч. кисело мляко
- ч.л. сода
Начин на приготвяне
-
Содата се поставя в киселото мляко (което е добре да е на стайна температура) и се бърка докато шупне.
-
Брашното се пресява заедно с ванилията през сито, над пластмасова купа. В средата на брашнената купчинка се прави кладенче. Над него се чукват яйцата едно по едно. Добавят се киселото мляко и солта. Тестото се събира постепенно на топка. Трябва да бъде меко, за да може да се разточи кора, която да е с дебелина около половин сантиметър. Взимат се ножче или подходяща чаша и се изрязват кръгчета или формички по избор.
-
Котлона се включва да загрява и се слага тиган с олио. Поръсва се отгоре със сол.
-
Бухтите се пържат в загрята мазнина, до златисто. Изваждат се с помощта на вилица, като се отцеждат добре от мазнината.
-
Преди сервиране по желание могат да се поръсят с малко пудра захар.