Телешко по фламандски
минути
порции
сложност
Съставки
- 900 г телешко месо
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер млян
- 50 г брашно тип 500
- 4 с.л. краве масло
- 100 г бекон
- 6 ск. чесън стар
- 3 гл. лук кромид стар
- 2 ч.ч. бира
- 1 ч.ч. бульон телешки
- 2 с.л. кафява захар
- 2 с.л. оцет ябълков
- 1 ч.л. мащерка
- 3 щипка магданоз пресен
- 1 ч.л. естрагон
- 1 бр. дафинов лист
- 2 бр. франзела
Начин на приготвяне
-
Телешкото месо се поръсва със сол и пипер, поръсва се и брашното.
-
Загряват се 2 с.л. масло в дълбок съд с капак. Работи се на порции. Слага се телешко, готви се, обръща се до златисто-кафяво за около 8 минути. Изважда се в плато и се оставя.
-
Слага се бекон, готви се до стопяване на мазнината, около 8 минути. Слагат се останалото масло, чесъна и лука. Карамелизират се в маслото за около 30 минути.
-
Добавя се половината бира и се готви, като се разбърква постоянно до дъно. Отнема около 4 минути.
-
Месото се връща заедно с останалата бира, бульон, захар, оцет, подправки. Оставя се да заври. Котлона се намалява на средна степен.
-
Готвенето под капак продължава до омекване на месото. Отнема около 1.30 ч.
-
Ястието се сервира с филийки франзела.