Сьомга със сладко-пикантен сос
минути
порции
сложност
Съставки
- 600 г сьомга
- 1 ч.л. лук на прах
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. риган
- 1/4 ч.л. мащерка
- 3 щипка черен пипер млян
- 3 щипка черен пипер млян
- 1/4 ч.л. червен пипер лют
- 1.50 ч.л. кафява захар
- 1 с.л. зехтин
- 1 бр. грейпфрут
- 2 стр. лук кромид пресен
- 1/2 бр. червени чушки
- 2 стр. кориандър зелен
- 1 бр. люти чушлета
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 190 С.
-
Смесват се червения пипер, лука, чесъна на прах, солта, ригана, мащерката, черния и лютия пипер и кафявата захар в малка купа.
-
Филето от сьомга се нарязва на 4 порции и се намазнява със зехтин, а след това с ароматната смес от всички страни. Парчетата се подреждат в тава.
-
Запичат се за 15-20 минути или до готовност.
-
Грейпфрута се нарязва на едро. Съставките за салцата (нарязания грейпфрут, малко зелен лук, свеж кориандър, червена и люта чушка) се смесват в подходяща купичка. Салцата може да бъде приготвена предварително и да престои в хладилник.
-
Рибата се сервира заедно със соса.