Свинско руло с праз и сини сливи
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер млян
- 1 ч.ч. вино бяло
- 3 с.л. зехтин
- 2 бр. праз лук
- 1 кг свинско месо
- 2 фил. хляб
- 150 г сини сливи сушени
Начин на приготвяне
-
Месото трябва да е цяло парче. С нож се нарязва така че да се получи плоско парче, което допълнително се начуква. Колкото по-тънко се получи, по-добре.
-
Месото се поръсва с малко сол и черен пипер от двете страни.
-
В зехтин се задушават нарязаните праз и сушени сливи. Ако сливите са много сухи, хубаво е предварително да се накиснат в топла вода.
-
В купа се смесват праза, сливите, накиснатия във вода стар хляб, сол и черен пипер. Разбъркват се добре и така получената плънка се разстила върху месото.
-
Навива се на руло и се слага в тавичка, със свободния край надолу, за да не се развие. По желание може и да се завърже.
-
Залива се с 1 ч.ч. вино (може и повече, ако се предпочита по-горчив вкус) и 1 ч.ч.вода. Ако е останала плънка се слага и тя, около рулото.
-
Тавичката се покрива плътно с фолио и се пече на 200 С до готовност. Около 40 минути след началото на печенето се проверява и месото се облива с течността.
-
Вади се от фурната и се оставя малко да почине, преди да се нареже на порции.
-
Сервира се с варени картофи или задушени зеленчуци, залети със соса от тавичката.