Свински пържоли със сметанов сос и орехи
минути
порции
сложност
Съставки
- орехови ядки
- к.ч. мазнина
- 1 к.ч. брашно
- 6 броя свински вратни пържоли
-
за соса:
- черен пипер
- сол
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 20 г масло
- 160 г сметана
- к.ч. брашно
Начин на приготвяне
-
Пържолите се начукват внимателно и се поръсват с черен пипер и сол на вкус.
-
Овалват се в брашното и се изпържват в сгорещената мазнина.
-
За сметановия сос се запържва брашно в маслото до златисто и се разрежда внимателно и при непрекъснато бъркане с прясното мляко.
-
Соса се подправя със сол и черен пипер на вкус, и се разбърква към предварително загрятата сметана.
-
Пържолата се поднася, полята със сметановия сос и поръсена с ореховите ядки. По желание може да се добави гарнитура от варени или печени картофки и да се поръси с розмарин за свеж аромат.