Сладко от диня
минути
порции
сложност
Съставки
- 8 ч.ч. диня
- 5 ч.ч. захар
- 1 пак. пектин
- 1/2 ч.ч. лимонов сок
Начин на приготвяне
-
Плода на динята се изчиства от семките. Пюрира се.
-
Пюрето се смесва със захарта и лимоновия сок в голяма тенджера. Трябва да се има предвид, че прелива, така че се взима по-голяма от нормалното тенджера.
-
Слага се на котлона и се оставя да ври на 220 градуса докато се сгъсти. Разбърква се често, за да не загори дъното.
-
Добавя се пектина и се оставя да се вари още 5 минути.
-
Тенджерата се маха от огъня и сместа се налива в буркани.
-
Има два варианта. Първият е сместта да се налее в нагорещени буркани и да се затвори хубаво. А другият е да се налее сместта, да се затворят бурканите и да се стерилизират за 10 минути във вряща вода.