Сладка пита с ябълки, орехи и канела
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В 50 мл подсладена вода се разбива маята с 1 с. л. захар и се оставя да шупне. Замесва се средно меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 40 минути.
-
Премесва се и се разделя на 2 части. Първата се разточва на обла кора с диаметър 25 см. Поставя се в тава с хартия за печене. Нарязва се на 6 части, като се започва от периферията към центъра, но не се стига до него. Подвиват се краищата отдолу, за да се получи цвете. Намазва се с маргарин питката.
-
Приготвя се плънката, като се смесват настърганата ябълка, орехите, захарта и канелата. Поставя се плънката на 2 см от края на периферията.
-
Втората част се разделя и тя на 2. Първата се разточва и се нарязва на лентички, сплитат се на решетка и се поставя в средата на питката. Изрязват се малки цветенца с формичка за сладки.
-
Втората част се оформя на 4 бр. дълги фитили. Увиват се два по два и се поставят по периферията на питката. Намазват се с жълтък, за да залепнат. Отгоре им се поставят цветенцата.
-
Оформената пита се оставя да почине за 20 минути. Намазва се с разбит жълтък и се поръсва със семена.
-
Пече се 35 минути в загрята фурна 180 С. Към края се намаля на 150 или се покрива с фолио, да не прегори.