Шоколадови понички
минути
порции
сложност
Съставки
- 600 г брашно
- 200 г захар
- 4 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 3 яйца
- 240 мл прясно мляко
- 60 мл олио
- 2 с.л. портокалов сок
- 10 г кора от портокал
- олио
- 3 шоколада
- 200 мл течна сметана
Начин на приготвяне
-
В голяма купа се смесват сухите съставки.
-
Отделно, в друга купа се разбъркват течните продукти.
-
Всичко се смесва и се разбърква до получаването на много меко, лепкаво тесто.
-
Купата се покрива с прозрачно фолио и се охлажда за поне около час.
-
Върху набрашнена повърхност тестото се разточва на кора с дебелина 1 см.
-
С помощта на набрашнена чаша с диаметър 6 см. се изразват поничките, като в средата се прави дупка.
-
Поничките се пържат в сгорещена мазнина, до златисто и от двете страни.
-
Поставят се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
-
През това време шоколада се разтапя на водна баня. Добавя се сметаната и се бърка до хомогенна смес. Всяка поничка се потапя в шоколада.
-
По желание, може да се поръсят с цветни шоколадови пръчици.