Шоколадова торта
минути
порции
сложност
Съставки
- 1.50 ч.ч. какао
- 1.50 ч.л. сол
- 3 ч.ч. брашно тип 500
- 1 с.л. сода бикарбонат
- 0.75 ч.ч. олио
- 1.50 ч.ч. краве прясно мляко
- 1.50 с.л. лимонов сок
- 3 ч.ч. захар
- 1.50 к.л. есенция ванилия
- 1.50 ч.л. бакпулвер
- 3 бр. яйца
- 1.50 ч.ч. вода
- 2 бр. шоколад
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 280 С.
-
Дъното на формата за печене се намазва с масло и се слага хартия за печене. Поръсва се с какао.
-
Останалото какао, брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта се смесват в купа.
-
Разбъркват се заедно с олиото и разбитите яйца, добавят се ванилията, водата и млякото, в което предварително е сложен сока от лимона (трябва да се изчака малко, за да се пресече, това е т.нар. Buttermilk). Разбъркват се с миксер на бавна степен. Разбиват се 2 минути, до получаване на гладка текстура.
-
Тестото се слага във формата и се пече за 45-55 минути, или до суха клечка.
-
Блата се изважда и се оставя да изстине на скара за около 20 минути. След това се се пристъпва към изваждане. Хартията се маха от дъното и отново се слага на решетката. Когато е напълно изстинал, се разрязва през средата, за да се получат два блата.
-
Единия блат се слага в поднос и се намазва с разтопен шоколад. Другия блат се слага отгоре и се залива с останалия шоколад. Количеството на шоколада зависи от предпочитанията.
-
Оставя се да стегне и се сервира.