Шоколадов кекс с фъстъци
минути
порции
сложност
Съставки
- 200 г брашно
- ч.л. бакпулвер
- ч.л. сода
- 1 шушулка ванилия
- 5 яйца
- 180 г захар
- 150 г масло
- 50 мл прясно мляко
- 2 с.л. какао
- 120 г черен шоколад
- 1 ч.ч. фъстъци
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне
-
Черният шоколад и маслото се разтапят заедно, на водна баня и сместа се оставя да се охлади.
-
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.
-
Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.
-
Към яйчната смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно. След това се добавят фъстъците и прясното мляко. Накрая се слагат маслото и шоколада. Разбърква се добре.
-
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
-
Кекса се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 40-50 минути (проверява се с клечка за готовност).