Шаран с ориз на фурна
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Шарана се измива и почиства. Отвън и отвътре се намазва с лимоновия сок, посолява се и се оставя да престои около час.
-
През това време се приготвя плънката. В тенджера се задушава нарязания лук в олио и малко вода. Прибавят се нарязаните гъби и моркови. След като се позадушат се добавя ориза и се пържи, докато стане прозрачен. Подправя се със смлян черен пипер и се долива топла вода.
-
След като оризът леко омекне, тенджерата се снема от котлона, прибавят се орехите и ситно нарязания магданоз. Сместа се оставя да изстине.
-
След това с плънката се пълни шарана и се зашива с конец.
-
Пече се в намаслена тава, ако остане от плънката се разстила около шарана. Полива се с 2-3 супени лъжици олио. Поръсва се с едро смлени орехи. Върху тях се нареждат тънки резенчета лимон, добавя се малко вода и се пече в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, около 50 минути.