Сарми с кълцано месо
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 к.л. олио
- 2 бр. дафинов лист
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
- 3 бр. праз лук
- 150 г ориз
- 1 бр. кисело зеле
- 1 кг свинско месо
Начин на приготвяне
-
Праз лука се нарязв на полумесеци, а месото на ситни кубчета. В загрятото олио се запържва празa и след като стане прозрачен, се прибавя и месото.
-
Оставя се на тих огън да се задуши за около 10 минути, след което се прибавя и ориза, който се задушава за още 15 - 20 минути.
-
Овкусява се със солта, черния пипер, червения пипер и чубрицата и се отстранява от огъня.
-
Докато се задушава плънката, се приготвят листата от зелката, като се изрязва твърдата част.
-
Когато плънката поизстине, се навиват стегнати сарми. Нареждат се в глинен гювеч, на чието дъно са сложени листа от зелето.
-
След като се навият всички сърми, се покриват със зелеви листа, поставя се дафиновия лист, сипва се малко от зелевата чорба с малко вода, да покрие сармите до половината.
-
Слагат се да се пекат в студена фурна на 120 С за 3 часа.