Сандвич с яйце Croque Madame
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 филии бял хляб
- 2 бр. яйца
- 8 ленти прошуто
- 1 с.л. горчица
-
За соса "Бешамел":
- 40 г масло
- 2 с.л. брашно тип 500
- 70 г грюер
- 200 мл прясно мляко
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка черен пипер млян
- 1/2 ч.л. сол
- 50 г пармезан
Начин на приготвяне
-
На едро ренде настържете двата вида сирене и прехвърлете в купичка.
-
Разтопете половината масло в касерола на средно силен огън. Добавете брашното и бъркайте непрекъснато около минута, докато стане златисто.
-
Налейте студеното мляко и разбъркайте енергично, за да не останат бучки в сместа.
-
Овкусете сместа с черен пипер, сол и индийско орехче. Гответе 4-5 минути, като бъркате често, докато соса се сгъсти.
-
Добавете сирената в топлия сос и разбъркайте, за да се разтопят.
-
Намажете 2 филии хляб с тънък пласт горчица.
Отгоре сложете по 2 резена прошуто.
-
Добавете по 2 супени лъжици от соса и покрийте с останалия хляб. Върху него разпределете останалия сос и разнесете по цялата повърхност.
-
Печете 2-3 минути под грил при загрята до 220 градуса фурна, докато сиренето се запече. Оставете в изключена фурна с открехната врата, докато приготвите яйцата, за да останат топли.
-
Загрейте подходящ съд и разтопете останалото масло. Счупете яйцата и гответе няколко минути на средно силен огън, докато белтъка стегне добре, а жълтъка остане течен.
-
Върху всеки сандвич сложете по едно яйце, по 2 резена прошуто и поръсете с малко пармезан и ситно нарязан див лук.
Стоян Георгиев