Начало > Тестени > Пълнозърнеста пита с ленено семе

Пълнозърнеста пита с ленено семе

Пълнозърнеста пита с ленено семе|escape
90
x8
1
90
минути
x8
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Бялото брашно се пресява, добавя се пълнозърнестото и лененото семе.

  2. Прави се кладенче в средата и се поставят яйцата, солта, зехтина и кисело мляко.

  3. В топлата вода се размива маята със захарта и 1 с.л. от бялото брашно и се оставя да шупне. Прибавя се към брашното и се омесва всичко до меко тесто, което да не лепне по ръцете. Оставя се, завито с влажна кърпа на топло за 40 минути, докато удвои обема си.

  4. Оформянето е по желание. Отделя се малко от тестото за средното топче по средата и с малка част от него се разточва кора с диаметъра на средната топка. С капачка се изрязват кръгчетата и с тази кора се покрива средната топка.

  5. Отстрани се украсява с навити фитилчета – от тестото се щипва в шепа, прави се фитил, който от едната страна се навива на охлювче до средата, а от долната страна пак се навива по същия начин, само че в обратната посока (S-образна форма). Подреждат се в намазнена тава.

  6. Цялата пита се маже с разбит жълтък, поръсва се с ленено семе и се украсява с тиквени и слънчогледови семки.

  7. Пече се на 160 С за 50 минути.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?