Пълнена агнешка плешка с кайсии и розмарин
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 180 С.
-
Слагат се 2 с.л. олио в дълбока тава за печене.
-
Смесват се кайсиите, сока и кората на лимона, натрошената среда от хляба. Поръсва се добре със сол и пипер. Разбъркват се добре.
-
Агнешкото се поръсва със сол и пипер. Слaга се плънката и се забожда с клечка на няколко места, за да не се отвори.
-
Картофите се слагат в сгорещената мазнина в тавата. Агнешкото се слага отгоре, намазва се с останалото олио. Пече се за 1 час, като картофките се обръщат след 45-та минута.
-
Картофите се поръсват с 2 ч.л. розмарин (може и пресен) и се пекат за още 10 минути до златисто.
-
Ястието се разпределя в чинии, които се покриват с фолио.
-
Приготвя се сос грейви. Мазнината от печенето се изсипва в тиган, добавя се брашното и се оставя на котлона за 30 секунди, като се разбърква енергично. След това се добавя бульона и се оставя да заври и да се сгъсти. Овкусява се на вкус.
-
Агнешката плешка се сервира със соса грейви и картофките.