Начало > Тестени > Плетен хляб с плънка от картофи

Плетен хляб с плънка от картофи

Плетен хляб с плънка от картофи|escape
60
x4
1
60
минути
x4
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. В купичка се размива маята с топла вода, добавя се захарта, разбърква се и сместа се оставя настрани.

  2. Щом шупне маята се смесва с киселото мляко на стайна температура. Междувременно брашното се пресява, добавя се солта и се прави кладенче.

  3. Изсипва се шупналата мая и се добавя зехтина. Започва да се замесва еластично тесто. Слага се да втаса за около 20 минути в намазнена купа, покрито с домакинско кърпа или фолио.

  4. Междувременно в касерола с капак се задушават нарязаните картофи. Осоляват се и се подправят. Оставят се настрани да изстинат и да поемат аромата от подправките. По желание може да се добавят гъби.

  5. Тестото се разточва на тънък лист (около 3 мм) във форма на елипс.

  6. Картофите се разпределят на ивица по дължина на елипса, така че краищата да останат свободни.

  7. С помощта на малък нож се правят хоризонтални линии от двете страни на листа. Започва да се плете коса, завивайки плънката, като се кръстосват всички ивици.

  8. Полученото хлебче се поставя в тава, покрита с хартия за печене за 10 минути. Намазва се с жълтък и малко зехтин. Поръсва се със сусам.

  9. Пече се на 180 С около 40 минути или до златисто.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?