Начало > Тестени > Питка Пролетно цвете

Питка Пролетно цвете

Питка Пролетно цвете|escape
90
x4
1
90
минути
x4
порции
1
сложност

Съставки

  • 1 с.л. семена микс
  • 650 г брашно тип 500
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 4 с.л. олио
  • 20 г жива мая
  • 200 г сирене краве
  • 100 мл вода
  • 200 мл краве прясно мляко
  • 1 бр. яйчен жълтък

Начин на приготвяне

  1. Маята се разбива в топлата вода със захарта и се оставя да шупне.

  2. Замесва се меко тесто с останалите продукти (без жълтъка, олиото и сиренето) и се оставя да втаса 40 минути.

  3. Отделят се 3 топчета с големина на яйце. Останалото тесто се разделя на 3 равни части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и се поръсва с натрошено сирене.

  4. Корите се нареждат една върху друга. В центъра на корите се поставя чашка, от нея навън се правят 8 разреза и се получават 8 части.

  5. Всяка се усуква, леко се разпъва и се оформят листата на цветето. 

  6. От двете топчета се оформят два фитила, сплитат им се двата края, свързват се като венец и се поставят в средата на питката.

  7. Последното топче се разточва, изрязват се 8 кръгчета, от 6 се оформя една роза, останалите две за листенца. Поставя се в средата на венеца.

  8. Втасва още 20 минути. Намазва се с разбит с 1 с.л. олио жълтък и се поръсва със семена.

  9. Пече се в загрята фурна 170 С около 30 минути, като към края се покрива с фолио, да не прегори.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?