Печени яйца по провансалски
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г домати
- 3 с.л. масло
- 1 глава лук
- 1 щипка риган
- 2 с.л. заквасена сметана
- 8 яйца
- 2 с.л. магданоз
- 2 с.л. босилек
- 4 с.л. грюер
- 1 щипка черен пипер
Начин на приготвяне
-
Доматите се нарязват на ситно.
-
С половината масло се намазват топлоустойчиви купички или гювечета. Останалото масло се загрява и в него се зачервява лукът на умерен огън.
-
Добавят се доматите и риганът. Посолява се на вкус и се оставя да поври около 10 минути, като се разбърква от време на време.
-
Доматеният сос се смесва със сметаната и се разпределя в купичките. Върху него се чукват по 2 яйца и се поръсва с магданоза и босилека, разбъркани с грюера.
-
Запича се за 15 минути във фурна, загрята на 180ºС.