Печена сьомга със сос от грейпфрут и лук
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 бр. сьомга котлет
- 2 бр. грейпфрут
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. джинджифил
- 2.50 ч.л. мед
- 1 щипка червен пипер лют
- 2 ч.л. лимонов сок
- 2 ч.л. босилек
- 1 гл. лук кромид стар
Начин на приготвяне
-
Филетата от сьомга се осоляват от всички страни и се запичат в предварително загрята на 180 С фурна за 18 минути.
-
Докато рибата се пече, се приготвя сосът.
-
Единият грейпфрут внимателно се почиства от кората и се разделя на парченца, като на всяко се маха ципата и се разрязва на две.
-
От другия грейпрут се изтисква сокът и се прибира на студено.
-
В средно голям котлон се загрява захтинът на средна температура.
-
Добавя се ситно нарязаният лук и леко се запържва до златисто - около 4 минути.
-
Добавят се джинджифилът (ситно нарязан), лютият червен пипер, медът, сокът от грейпфрут и сместа се оставя да къкри, докато изври приблизително наполовина. (отнема около 10 минути)
-
Сосът се маха от котлона и се подправя с лимоновия сок и сол на вкус.
-
Преди сервиране, към соса се добавят парченцата грейпфрут и накълцаните на дребно листа босилек.
-
Котлетите от сьомга се поставят в подходящ съд и се заливат със соса.