Патладжани Пармиджиана ди Меландзане
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 кг патладжани
- 1 кг моцарела
- 2 кг доматен сос
- 100 г босилек
- 20 г пармезан
- 3 ч.л. сол
- 500 мл олио
Начин на приготвяне
-
Патладжаните се нарязват по дължина. Нареждат се в тава и всеки ред се посолява с непълна щипка сол. Оставят се за 10 минути да престоят, за да се махне горчилката.
-
Изплакват се и се подсушават с домакинска хартия.
-
Патладжаните се изпържват в сгорещено олио. Количеството трябва да е достатъчно, за да плуват патладжаните. Изваждат се на хартия и се оставят да се отцеди излишната мазнина.
-
Започва да се реди ястието. На дъното на тавата се слага доматен сос, след това ред патладжани, настъргана моцарела, листа пресен босилек. Тази последователност се повтаря.
-
По средата между пластовете се слага доматен сос, но не между всеки пласт, само в средата. Не трябва да се прекалява с него.
-
След като се наредят всички продукти, се залива с доматен сос. Поръсва се с настърган пармезан.
-
Пече се за 40 минути на 200 С.
-
Ястието се сервира поръсено с настърган пармезан.