Паста на фурна с кайма и сирене чедър
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 180 г оризови спагети
- 1.50 ч.ч. сметана квасена
- 1/2 ч.ч. пармезан
- 340 г телешка кайма
- 1 бр. червени чушки
- 1 вр. лук кромид пресен
- 1 с.л. доматена паста
- 1 ч.л. италианска подправка
- 350 г домати консерва
- 2 ч.ч. сирене чедър
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 220 С. Касеролата или по-дълбока тава за печене се намазнява с малко зехтин.
-
Тенджера с подсолена вода се слага на котлона и спагетите се сваряват за няколко минути, да останат алангле. Водата се отцежда и се слагат в тавата. Покриват се с квасената сметана, поръсват се настърганото сирене пармезан и малко сол.
-
През това време останалия зехтин се загрява в тиган на средна степен. Слага се каймата и се готви до порозовяване, като се бърка отвреме навреме.
-
Добавят се чушката и лука, нарязани ситно, и се готвят за около 3 минути. Прави се малко място в тигана и се излива доматения сок. Поръсва се с подправката и малко сол. Слагат се доматите, разбърква се и се оставя за заври. Готви се, докато се сгъсти леко.
-
Каймата се слага в тавата, върху спагетите и се поръсва с чедъра.
-
Пече се на средната решетка, докато сиренето се стопи и запече. Отнема около 15-20 минути. Оставя се за 10 минути, преди да се сервира.