Панетоне
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 щипка сол
- 150 г пудра захар
- 2 с.л. ром
- 100 г стафиди
- 1 пак. жива мая
- 2 пак. шушулка ванилия
- 4 бр. яйца
- 100 мл краве прясно мляко
- 6 с.л. захар
- 150 г масло
- 400 г брашно тип 500
- 1/2 бр. лимон
- 50 г портокалови кори
- 2 бр. яйчен жълтък
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява и се прави кладенче. Маята (1 пакетче 42 г) се натрошава, сипват се захарта и прясното мляко. Когато се разтвори маята, се разбърква. Добавят се яйцата и жълтъците, сол, ванилия. Мекото масло се поставя по горния край на брашното и постепенно започнете да се разбърква, докато се получи хомогенна маса. Тестото се оставя да втаса.
-
Стафидите и коричките се накисват в ром. Овалват се в брашно и се добавят към втасалото тесто. Тестото е меко, затова се бърка с лъжица.
-
Тестото се сипва в подходяща дълбока форма, намазана с масло и поръсена с брашно или покрита с хартия за печене. Оставя се за още 30 минути да втаса.
-
Пече се на 180 С за 45-50 минути.
-
Приготвя се глазура с пудра захар и лимонов сок. Разбърква се и козунака се полива.
-
За да се получи характерната за панетоне височина, от вътрешната страна на формата се поставя хартия за печене (така че да стърчи нагоре).