Палачинки от елда с боровинки
минути
порции
сложност
Съставки
- 1/2 ч.ч. брашно тип 500
- 1/2 ч.ч. брашно пълнозърнесто
- 2 ч.л. ленено семе
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 ч.ч. оризово мляко
- 1 с.л. олио
- 1/2 к.ч. кленов сироп
- 1 ч.ч. боровинки
Начин на приготвяне
-
Елденото брашно, пълнозърнестото брашно, мляното ленено семе, бакпулвера и солта се смесват в средно голяма купа и леко се разбъркват.
-
В тях бавно се разбърква оризовото мляко, докато се получи гладко тесто без бучки. Към него внимателно се прибавят боровинките.
-
Тигана се загрява до умерена температура и после леко се намазнява с олиото. В него се сипва тесто, колкото да се образува палачинка с диаметър 10 см и се пържи 2-3 минути. Внимателно се обръща и се пържи и от другата страна.
-
Сервират се горещи, полети с кленов сироп.