Маймунски козунак със сладко от ягоди
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 бр. есенция ром
- 1 бр. шушулка ванилия
- 1 к.ч. ягоди сладко
- 700 г брашно тип 500
- 50 мл олио
- 150 г захар
- 3 бр. яйца
- 25 г жива мая
- 4 с.л. мас
- 200 мл краве прясно мляко
- 1 бр. яйчен жълтък
Начин на приготвяне
-
Маята се активира в малко прясно мляко с 1 с.л. захар и 1 с. л. брашно и се оставя да шупне.
-
Брашното се пресява, в средата се сипват разбити яйца със захарта, половината мазнина (другата е за доомесването), останалото прясно мляко, ванилия и есенция ром.
-
Замесва се меко тесто, като при месенето се добавя останалата мазнина и се меси, докато се усвои. Оставя се 1 час на топло да втаса.
-
Късат се топчета, които се сплескват с ръце. В средата се поставя малко сладко и се оформя на топче. Така се прави и с останалото тесто. Нареждат се в намаслена и набрашнена форма за кекс, като маймунски хляб. Оставя се още 20 минути да втаса.
-
Намазва се с разбития жълтък, поръсва се със захар на кристали.
-
Пече се в умерена фурна 170 С около 55 минути, като 20 минути преди края се покрива с фолио, за да не прегори.