Лучник с мляно месо
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Запържват се 4 глави лук с мляното месо, черния пипер и ригана и се оставя да изстива.
-
Брашното се пресява 3 пъти, прави се кладенче по средата и се слага яйцето, солта, киселото мляко и маслото.
-
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята с 1 с.л. брашно и захарта. Оставя се около 15 минути, докато шупне, и се прибавя към брашното.
-
Всичко се смесва до получаването на гладко и меко тесто. Намазнява се леко и се покрива с домакинско фолио. Завива се с кърпа и се оставя около час да втаса.
-
Втасалото и удвоило обема си тесто се разточва на голяма кора. Плънката се разпределя и се навива на руло, след това се слага в кръгла форма за кекс с дупка, като краищата се съединяват един с друг.
-
След като рулото се сложи в кексовата форма, с ножица се правят разрези през 3 см, но не до края. Тестото се разрязва, колкото да се раздвои, и се намазва с жълтък и сусам.
-
Пече се в предварително загрята фурна на 180 ºС за 40 минути.