Лимонови курабийки
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 бр. яйца
- 1 бр. яйчен белтък
- 3 ч.ч. брашно тип 500
- 3 с.л. краве кисело мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.ч. захар
- 50 г масло
- 1 бр. лимонова кора
- 1 пак. шушулка ванилия
Начин на приготвяне
-
Яйцата се разбиват със захарта и разтопеното масло.
-
Добавя се киселото мляко с разбитата в него сода.
-
С непрекъснато бъркане се прибавят и брашното с ванилията и настърганата лимонова кора.
-
Замесва се тесто, от което с намазнена ръка се откъсват малки топченца.
-
Преди да се наредят в намазнена тавичка всяко едно от тях се топва в белтъка и след това в отделена за целта захар на кристали.
-
Курабийките се пекат до порозовяване.
-
Друг вариант е тестото да се разточи и да се използват формички за изрязване на курабийките. След това изрязаните фигурки минават същата процедура с белтъка и захарта.