Лимонов пай
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 бр. готова кора за пай
- 2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.ч. вода
- 1/2 ч.ч. царевично нишесте
- 4 бр. яйца
- 1/2 ч.ч. лимонов сок
- 2 с.л. лимонова кора
- 3 с.л. краве масло
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 165 С.
-
Смесват се 1 ½ чаша захар, малко от солта и 1 ½ чаши вода в тиган. Слага се на висока температура и се оставя да заври.
-
В малка купа се смесва нишестето с 1/3 чаша вода, до образуването на каша. След това бавно се смесва с врящата подсладена вода. Оставя се да ври, докато се хомогенизира. Разбърква се периодично. Маха се от котлона.
-
В малка купа се разбиват жълтъците и лимоновия сок. Внимателно се прибавят към сместа с нишестето и захарта. Връща се на котлона и се оставя да заври. Маха се от котлона и се прибавят лимоновата кора и маслото. Разбърка се.
-
Сместа се слага в хладилник да се охлади.
-
В голяма стъклена или метална купа се слагат белтъците с останалата сол. Разбиват се добре. Внимателно се слага останалото количество захар. Продължава да се разбива добре докато се получат здрави връхчета. В сместа се слагат ¾ от белтъците.
-
Пълнежа се слага в кората. Покрива се с останалите белтъци.
-
Пече се в предварително загрятата фурна за 15 минути, докато белтъците покафенеят леко. Оставя се за 1 час да се охлади и се сервира.