Кулебяка с кисело зеле, свинско и подправки
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 бр. яйца
- 200 г свинско месо
- 1/2 гл. зеле бяло
- 1 щипка чубрица
- 1 щипка мащерка
- 1 щипка черен пипер млян
- 30 мл вода
- 3 ч.л. зехтин
- 1 ч.л. кафява захар
- 1 к.л. сол хималайска
- 1 пак. жива мая
- 100 мл краве кисело мляко
- 1 бр. яйчен жълтък
- 400 г брашно тип 500
Начин на приготвяне
-
В купичка маята се размива с топла вода, добавя се захарта, разбърква се и сместа се оставя настрани.
-
Щом шупне, маята се смесва с киселото мляко на стайна температура. Междувременно брашното се пресява, добавя се солта и се прави кладенче.
-
В кладенчето се изсипва шупналата мая с киселото мляко, добавят се разбитото яйце и 2 ч.л. зехтин. Започва да се замесва еластично тесто.
-
Слага се да втаса за около 30-40 минути в намазнена купа, покрито с кърпа или домакинско фолио.
-
Докато тестото втасва, се приготвя плънката за кулебяката. Свинското се запържва с 1 ч.л. зехтин. Добавя се нарязаното на дребно зеле. Задушава се до полуготовност. Към края се подправя със сол, черен пипер, мащерка и чубрица. Оставя се да изстине, докато се разточи тестото.
-
Втасалото тесто се премесва отново. Разточва се лист (с диаметър на тавата) и се поставя в намазнена тава. Изстиналата плънка се изсипва в средата на листа и плънката се прегръща с краищата на тестото, като с пръсти внимателно се прищипват.
-
Хляба се поставя така, че ръбът да се окаже отдолу на тавата. Намазва се с разбит жълтък с малко зехтин. Оставя се да втаса за още 10 минути.
-
Пече се на долния реотан на фурната, предварително загрята на 200 С. Температурата се намалява до 180 С и се пече за около 45 минути.
-
След като се изпече, хляба се напръсква със студена вода, покрива се с домакинска кърпа и се изчаква 10-15 минути преди консумация.