Козуначено руло с пълнеж
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г брашно тип 500
- 3 бр. яйца
- 100 мл краве прясно мляко
- 200 г захар
- 50 мл олио
- 100 г краве масло
- 100 г орехови ядки
- 1 с.л. лимонова кора
- 1 пак. мая
Начин на приготвяне
-
Прави се кладенче в пресятото брашно. Изсипват се маята, прясното мляко и половината захар.
-
Отделят се 2 белтъка за плънката. Отделя се и 1 жълтък за намазване. Останалите 2 жълтъка и 1 белтък се изсипват в кладенчето.
-
Добавят се настърганата кора от лимон и щипка сол. Замесва се меко тесто.
-
Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Започва да се сипва по малко от мазнината и се меси, докато тестото поеме цялата мазнина.
-
Тестото се поставя в голяма купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса.
-
Готовото тесто се омесва още един път. Ако е меко, се добавя още малко брашно. С ръка се разстила дебела кора и върху половината тесто се слага плънката.
-
За плънката белтъците се разбиват на гъст сняг и се добавят 100 г захар. Прибавят се счуканите орехи и леко се разбърква с лъжица.
-
Рулото се завива и се намазва с жълтък. Поръсва се със захар. Изчаква се още 15-20 мин да втаса.
-
Пече се 45-50 мин в предварително загрята фурна на180 С.