Кейк с ром и стафиди
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г брашно тип 500
- 300 г кафява захар
- 100 г пудра захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. индийско орехче
- 200 г касис
- 300 г стафиди
- 100 г портокалова кора
- 500 мл ром
- 300 г краве масло
- 4 бр. яйца
- 4 с.л. краве прясно мляко
- 1 пак. бакпулвер
- 1 ч.л. есенция ванилия
- 1 ч.л. бадемова есенция
Начин на приготвяне
-
Смеват се стафидите, портокаловите кори и касиса, всички предварително нарязани, и се накисват в рома за възможно най-много време, препоръчително е да се направи от предишния ден. Трябва хубаво да поемат от алкохола, след което се отцеждат и рома се запазва.
-
Разбъркват се брашното, бакпулвера и солта. С малка част от сместа се поръсват стафидите.
-
Смесва се мекото масло с двата вида захар и се приготвя крем. Разбиват се яйцата и есенциите и се разбъркват добре.
-
Добавят се „пияните“ плодове, портокаловите кори, индийското орехче и се разбърква.
-
Постепенно се добавя брашното, като междувременно се разбърква. Ако сместа се получи прекалено плътна се добавя малко мляко.
-
Тавата в която ще се пече кейка се намазва с олио и се покрива с хартия за печене. Сместа се изсипва и се пече на 170-180 С за около 40 минути или до суха клечка.
-
Когато е готов кейкът с ром и стафиди се изважда. С помощта на клечка за зъби се пробожда на няколко места и се залива с останалия ром от стафидите.
-
Когато кейкът е изстинал напълно се вади от тавата, слага се в кутия или се покрива хубаво с фолио, за да се абсорбира алкохола.