Италианска фокача с маслини и сушени домати
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Брашното се смесва с маята в голям съд. Добавя се солта. В средата се прави кладенче, добавя се зехтина и около 250-300 мл вода. С пръсти зехтина се разбърква с водата. Постепенно се добавя отстрани брашно и се замесва меко лепкаво тесто.
-
Тестото се премества на добре набрашнена повърхност и се меси още 10 минути, за да стане еластично и гладко. Оформя се топка и се поставя в намазнена тава или съд. Покрива се добре с кърпа или фолио и се оставя да втаса на топло за около 30 минути, докато удвои обема си.
-
Тестото отново се премесва. Добавят се парченца нарязани сушени домати и маслини.
-
Тестото се слага в тарт (форма) на равен пласт, покрива се с намазана със зехтин хартия за печене и се оставя да се надигне за още 10-15 минути.
-
Тестото се натиска с пръсти по цялата повърхност, като се оставят вдлъбнатини. Намазва се с останалия зехтин.
-
Пече се до готовност 20 минути, или до златисто, в загрята на 220 С фурна. Поръсва се с клонки мащерка и се сервира топла.