Гръцка супа с лимон (Avgolemono Soupa)
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Пилешкия бульон се кипва и се прибавя ориза (непълна ч.ч.). Вари се и се разбърква в продължение на 2 минути, след това температурата се намалява и се оставя да къкри 15-20 минути, или докато оризът омекне.
-
В купа се разбиват белтъците, докато станат на пяна. Добавят се жълтъците и се разбива до гладка смес.
-
Постепенно се добавят лимоновия сок и ½ от къкрещия бульон.
-
Супата се маха от котлона и постепенно се прибавя яйчената смес, като се разбърква постоянно в продължение на 1 минута.
-
Добавя се лимоновата кора и се подправя със сол и бял пипер на вкус.
-
Сервира се веднага.
-
По желание, към супата може да се добави пилешко филе (от гърдите), сварено и накъсано.