Фин козунак
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г брашно тип 500
- 5 бр. яйчен жълтък
- 150 г захар
- 125 мл краве прясно мляко
- 1 пак. мая
- 1 щипка сол
- 1 бр. лимон
- 250 г краве масло
- 60 г стафиди
- 50 г орехови ядки
- 50 г бадеми
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява 2-3 пъти. Прави се кладенче и маята се изсипва.
-
Добавят се захарта, разтворена в прясно мляко, 4 жълтъка, щипка сол, сока и кората от лимона.
-
Замесва се тесто и се оставя да втаса. Втасалото тесто започва да се меси, като се добавя от мекото масло, докато го поеме.
-
Тестото се разстила с ръце и се поставят стафидите и орехите. Завива се на руло и се усуква. Поставя се във форма. Намазва се с жълтък, бадемите се нареждат и се поръсва със захар.
-
Оставя се за още 15 минути да втаса.
-
Пече се в предварително загрята фурна на 175 С за 45 минути.