Еклери с шоколадова глазура
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В тенджера се изсипват млякото, добавят се 125 мл вода, захар, сол и масло.
-
Когато течността заври, се прибавя брашното.
-
Огънят се намалява и се разбърква непрекъснато.
-
След като тестото започне да се отделя от стените на съда, се оттегля от котлона и бъркането продължава, докато се получи плътно тесто.
-
Поставя се в купа, добавят се яйцата и се разбива с миксер около 1-2 минути.
-
Сместа се прехвърля в шприц, с който се оформят еклеровите пръчици. Поставят се в намаслена тава, покрита с хартия за печене.
-
Пече се в предварително загрята на 190 ºС фурна до зачервяване.
-
Изключва се и фурната се отваря леко. Еклерите се оставят да престоят около 10-15 минути.
-
С помощта на остър нож се прави страничен прорез по дължината на еклерите.
-
За крема.: 400 мл от млякото се загряват със захарта.
-
В друг съд се поставят жълтъците, брашното и останалото количество мляко. Разбърква се на каша и на тънка струйка се налива кипналото мляко със захарта. Връща се обратно в тенджерата и се бърка на котлона до сгъстяване.
-
Накрая се добавят маслото и ванилията. Претрива се с гевгир, за да се получи фин крем.
-
Сместа се поставя в шприц и еклерите се пълнят през прореза.
-
Декорира се с разтопения на водна баня шоколад.