Бял кейк
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 ч.ч. брашно тип 500
- 4 с.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 4 бр. яйчен белтък
- 1 ч.ч. захар
- 200 г масло
- 1.50 к.л. есенция ванилия
- 1 ч.л. бадемова есенция
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и солта. Пресяват се заедно още 2-3 пъти.
-
В купа се разбиват белтъците с миксер, докато станат на сняг. Добавя се постепенно захарта и продължава да се разбърква.
-
Маслото се разбива в друга купа. Към него се прибавя чаша захар и продължава да се разбива.
-
Към маслото започват да се прибавят сухите съставки, успоредно с млякото, по малко и постепенно. Прибавят се ароматите, след това и белтъчената смес. Разбива се до образуване на еднородно тесто.
-
Излива се в подходяща кръгла или правоъгълна тава, върху която е сложена пергаментова хартия.
-
Запича се на 175 С за 30-35 минути. Оставя се да се охлади в тавата за десетина минути и след това се обръща върху решетка, за да изстине напълно.
-
Кейка се намазва с бита сметана. Може да се украси със сезонни плодове или както се вижда на снимката - с кокосови бонбони или само кокос.