Баклава с вкус на портокал
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 бр. лимон
- 2 бр. портокали
- 1 кг захар
- 500 г масло
- 250 г орехови ядки
- 3 пак. кори за баница
Начин на приготвяне
-
Маслото се разтапя и с четка се намазва всеки лист.
-
След като се нареди първия пакет кори се поръсват половината счукани орехи. След това се нарежда втория пакет кори, пак орехи и отгоре се нарежда третия пакет кори.
-
Хубаво се притиска и се нарязва на малки ромбове.
-
Баклавата се пече до златисто на 170 С за около 1 час. Изпечената баклава се оставя да изстине 1 нощ.
-
Сварява се сироп от 1 кг. захар, 400 мл. вода, сока от два портокала и сока от 1 лимон. Кората от лимона се пуска в сиропа. След като ври 5 минути сиропа се дръпва малко да се охлади и се полива постепенно върху баклавата.
-
Оставя се да попие и се сервира след два дни.