Начало > Десерти > Баклава с ванилов сироп

Баклава с ванилов сироп

Баклава с ванилов сироп|escape
90
x20
1
90
минути
x20
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Пакета с корите се отваря, корите се разгъват и след това се покриват с кърпа, за да останат еластични.

  2. Всички ядки се смесват в блендер и се разбъркват, докато станат фино смлени. Съдържанието на ванилените шушулки се добавя на няколко пъти, докато се разбива. Ядките се прехвърлят в отделна купа и се смесват с кафявата захар, канелата на прах, кардамона, прясно стрит, индийското орехче и карамфила, и се разбъркват добре.

  3. Маслото се разтапя и с помощта на четка се намазва дъното на тава. Слагат се 8 кори, всяка от които намазана с масло и върху тях се разпределя ¼ от сместа с ядките. Може да се разпръснат няколко капки масло върху ядките, за да не залепне следващата кора за тях.

  4. Слагат се още 4 кори отгоре, отново намазани с масло. Това се повтаря още 3 пъти. Накрая се слагат 8 кори и ако има още останало масло, се разпръсква отгоре.

  5. Тавата се слага в хладилника и се изстудява за 30 минути. Веднага след това фурната се включва да се загрее на 180 С.

  6. Баклавата се изважда от хладилника и  се нарязва на малки парчета с остър нож.

  7. Пече се 40 минути и когато се сложи във фурната, започва приготвянето на сиропа.

  8. Ако баклавата се зачерви преди да се е изпекла, трябва да се покрие с фолио. 

  9. Смесват се водата, захарта, меда, екстракта от ванилия и канелените кори в дълбок тиган за сос и сместа се оставя да заври. След това котлона се намалява и се оставя да поизстине за 10 минути. Канелените кори се изваждат и баклавата се залива с ваниления сироп.

Още Десерти

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?