Баклава с орехи и бадеми
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Намазнява се тавичка и в нея се поставят 3 точени кори, напръскани с разтопено масло. Смесват се бадемите, орехите, канелата и ванилията. Разстила се малко от сместа върху корите, след това се слагат още 3 кори, напръскани с масло, а после се поръсва с сместа. Подреждат се така, докато свършат корите и орехите. Завършва се с кора. Преди печенето баклавата се нарязва в тавата на квадратчета или ромбчета.
-
Пече се в предварително загрята (до 200 ºС) фурна до силно порозовяване (около 50 минути).
-
Сиропът се приготвя, като захарта сьъе залива с вода. Добавят се ванилията и сокът от лимона. Оставя се да ври на слаб огън за около 20 минути докато сиропът почти се сгъсти.
-
След като е изстинала добре, опечената баклава се залива с горещия сироп. Оставя се да се напои хубаво (на стайна температура) за ден.
-
Сервира се в десертни купички или чинии.